Styleform - Stílus és forma
Egyedi bútorgyártás a lakás minden pontjára (fürdőszoba bútor, előszoba szekrény, beépített szekrény, konyhabútor, gyerekbútor, nappali bútor)
  
SzolgáltatásainkHírarchívumLakberendezési szótárPartnereinkElérhetőség
Gyakran
Ismételt
Kérdések
SAJÁT WEBÁRUHÁZAINK
Bútorfogantyú webáruház
  Bútorfogantyú webáruház
  fogantyushop.hu
Bútorfogantyú webáruház
  Bútorfogantyú webáruház
  fogantyudiszkont.hu
Mosdó webáruház   Mosdó webáruház
  Fürdőszoba felszerelés   mosdoshop.hu


Érvényes CSS!     Valid XHTML 1.0 Transitional

Lakberendezési szótár

A lakberendezési szótár menü azt a célt szolgálja, hogy Ön számára segítsen eligazodni a szakmai megnevezésekben, fogalmakban. Az itt olvasható információk nem műszakilag pontos definíciók, hanem mindenki számára érthetően megfogalmazott leírások. Az itt található anyag segítségére lehet Önnek, hogy egy lakberendezővel, asztalossal történő egyeztetéskor értse mit hall a szakembertől, vagy könnyebben fel tudja tenni a kérdéseit feléjük. Ezért elsősorban a leírásokban a közérthetőség volt a szempont.

Ha esetleg egy szót, fogalmat nem talált meg a gyűjteményben, akkor írja meg nekünk. Így tudunk Önnek segíteni és tudjuk bővíteni a tudástárat.
Asztalos, bútorgyártás szavakkal kapcsolatos kérdések: info@styleform.huA    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z
 

Fékezős fiók

Fékezős fiók

A fékezős fiók a mai bútorgyártásban egy elterjedt kiegészítő. Ez alap esetben kétféle kivitelben készülhet fafiók vagy a mellékelt fotón is látható fémoldalas fiók formában. Mind a két esetben ugyan az a fióksín mozgatja a fiókot. A fékesőz fiók nagy teherbírású szerkezet, mely önbehúzó fékező mechanikával van ellátva. Ez a mechanika lágy és halk működést tesz lehetővé. A fa és a fémoldalas kialakítás között elsősorban esztétikai különbség van. Másodsorban a fémoldalas fióknál a tárolásban nagyobb variációs lehetőségek vannak. 

Vállfa tartó fém rúd

Fém vállfatartó rúd

A vállfa tartó rúd anyaga lehet fém vagy fa. Fém esetén a kiképzése kerek cső vagy ovális. A mai bútorgyártásban az ovális vállfatartó rúd terjedt el króm színben. 

Fémoldalas fiók

Fémoldalas fiók

Ez a fiók megoldás egy tartós egyszerű szerkezet. Ár érték arányában egy igen kedvelt fiókfajta. A fiók oldala fémből van és kemény műanyag görgőkön gördül. Ez a rendszer fékező mechanikával nincs ellátva. A sín úgy van kialakítva, hogy becsukáskor a fiók magától begördüljön, de a begördüléshez egy kis lendületet kell adnunk. Gyártótól függöen fehér, ílletve szürke színben kapható. 

Fénycsőtakaró elem

Fénycsőtakaró elem

A fénycsőtakaró elem a konyhabútoroknál használjuk. Ennek az a funkciója, hogy a bútor aljára szerelt fényforrást és annak vezetékezését eltakarja. Továbbá ha a bútorral szembe állunk káprázás mentesen tudjunk munkalapnál dolgozni, így nem világít a lámpa szemünkbe. 

Magasfényű mdf bútor

Fényezett, festett felület

A festett, fényezett felületről és ennek technológiájáról hosszasan lehetne írni, mert a bútorgyártáson belül egy külön ág, szakma, az úgynevezett felületkezelés. Most általánosságban pár szó erről. A festett felületeket általában MDF lapú lapoknál alkalmazzák. Marásmintákat vagy egyébb formákat egyszínű festéssel lehet bevonni. Különböző szabványos szinskálák (RAL, NCS) alapján választhatjuk ki a kívánt színárnyalatot. A festéket hasonlóképpen mint az autófényezésben több rétegben fújják a felületre, így egy homogén szép felületet kapunk. A kész anyag felülete lehet matt, selyemfényű vagy akár magasfényű kivitel. A mai bútorgyártásban igen kedvelt a magasfényűre fényezett MDF felület. 

Fiók sin alap kivitel

Fiók sin alap kivitel

A fiók sin a legegyszerűbb vasalat forma a mai fiókrendszerek közül. Ezeket fa vagy laminált lap fiókokhoz használják. Lágyan gurul, de nem fékezős kivitel. A sínek anyaga fém, és műanyag görgőkön gurul a rendszer. 

Forgácslap

Forgácslap

A forgácslap farészecskékből, különféle fahulladékforgácsból álló kötő ragasztó anyag hozzáadásával, nyomás és hő alkalmazásával előállított lemez. Főbb ismert formája a laminált forgácslap és a fafurnéros forgácslap. Ez egyik legelterjedtebb alapanyag a mai bútorgyártásban. 

Furnéros forgácslap

A fafurnéros forgácslap alapja a préselt fa zúzalékból álló lap azaz a forgácslap. A forgácslapra  préselési technológiával ráragasztják az általában  0,5-0,7mm vastag furnért (a furnér vastagsága függ a fafajtól, és hogy milyen vastagságra szeletelték). Előnye a tömőrfával szemben, hogy nem vetemedik, nem reped szét, nagyobb összefüggő felület hozható létre, kedvezőbb az ára a tömör fához képest, de esztétikailag fa felületet kapunk. 

A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z